Idei populare care s-au dovedit a fi foarte periculoase

Category: General Comments: No comments

Mercurul. In secolul al XIX-lea mercurul era folosit pa confectionarea palariilor. Palarierii separau blana animalelor de corp cu urina de camila, asta pentru ca ureea scotea firele de par din piele. La un moment dat, confectionerii de palarii s-au gandit ca ar fi mai simplu sa foloseasca urina umana si sa nu se mai chinuie sa colecteze urina de camila. Asa ca s-a trecut de la urina de camila la urina umana. Producatorii de pasla isi tratau boala generata de chimicalele din fabrica cu mercur, care intra in urina. Cand urina lor intra in contact cu pielea animalelor reactia era de alta natura iar blana se desprindea mai usor iar piele arata mai putin deteriorata. S-a trecut iarasi de la urina la nitratul de mercur. In 1941, procedeul a fost interzis in SUA, dar nu din cauza riscurilor care erau cunoscute inca din 1874. Mercurul era folosit pentru fabricarea armelor, guvernul pastrandu-l pentru vremuri de razboi.

Vopseaua cu cadmiu. Sulfura de cadmiu se gaseste in vopseaua galbena. A fost foarte apreciat de impresionisti si a fost favorita lui Van Gogh, Monet sau Matisse. Efectele pe termen lung nu se cunosc, insa picturile impresioniste se cam destrama din cauza stricarii suflurii de cadmiu din structura lor. Cu toate ca acest compus de descompune si isi schimba culoarea, continuam sa il folosim. Ca sa nu se mai strice in timp, unii pictori au introdus in structura operelor lor cadmiu pur, care e foarte periculos. Cadmiu este un cancerigen toxic. McDonald’s a utilizat vopsea cu cadmiu in confectionarea jucarelelor oferite la pachetele mari cu fast-food.

Sculptatul dovlecilor. Halloween se bazeaza pe sarbatoarea celtica Samhain si are loc pe 31 octombrie. Pregatea oamenii pentru iarna cea lunga si friguroasa si faceau focuri in aer liber pentru a-i proteja pe oameni de spiritele de pe Lumea Cealalta. Focurile mari au fost micsorate si au fost lasate sa arda intr-un nap turcesc. In America de Nord, focul a fost pus in dovleci. De aici si pericolul de a te taia cand sculptezi dovlecii si sa-ti distrugi tendoanele. S-a dorit sa se faca si un studiu prin care sa se stabileasca care cutite taie mai rau cand scobesti dovleci, insa experimentele nu puteau fi facute pe oameni pentru ca nu era etic. Asa ca au luat maini de la cadavre, au folosit o presa hidraulica si multe cutite de bucatarie ca sa vada ce fel de traume fizice pot produce. Au testat presiunea necesara pentru a sculpta dovleacul si cea necesara pentru a te taia. Unele unelte de bucatarie pentru taiat erau mult mai sigure decat cutitele de bucatarie, insa in toate cazurile s-a constatat ca trebuie avuta grija mare pentru a preveni orice accident.

FacebookTwitterGoogle+

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>